Caprica

Moderators: Shadax, lepotila, Ephief

Caprica

Postby Ephief » Wed Mar 17, 2010 7:14 am

Caprica [1] on ollut minulla viime aikojen ehdoton sarjayllättäjä. Kun jo erinomaiseksi osoittautuneesta Battlestar Galacticasta [2] ilmoitettiin tehtävän spinoff-sarja, olin luonnollisesti skeptinen. Sarjan alettua Jenkkilässä alkoivat kuitenkin myös positiiviset arvostelut ryöppyä korviini, joten sarjaan oli pakko tutustua. Totta puhuakseni, olisin kyllä joka tapauksessa katsonut ainakin pari ekaa jaksoa, mutta nyt Battlestar Galactican neljännen kauden loppupuoli tuli katsottua ehkä hieman nopeammin kuin ilman Capricaa sen olisin nähnyt...

Caprican tapahtumat sijoittuvat Caprican planeetalle, joka on yksi ihmiskunnan kahdestatoista kolonisoidusta planeetasta. Ajankohta on reilut 50 vuotta ennen Battlestar Galactican tapahtumia. Maailma on siis sama, mutta aika ja paikka erit. Viittauksia Battlestar Galactican henkilöihin on nimellisesti, ja Capricaa pystyy täysin seuraamaan ilman että on BSG:a nähnyt.

Caprica on (seitsemän ensimmäisen jakson perusteella) erinomainen erityisesti siksi, että se erittäin tyylipuhdasta scifiä. Capricassa on joukko hyviä henkilöhahmoja, mutta se ei ole samalla tavalla "avaruusoopperaa" kuin BSG on. Hahmoja ja jopa itse juonta tärkeämmäksi elementiksi sarjassa on (ainakin minulle) noussut sen käsittelemät teemat. Scifihän on usein toimivimmillaan silloin, kun se käsittelee nyky-yhteiskuntaa fiktion kautta. Tieteis-etuliite sanojen elokuva ja kirjallisuus edessä avaa mahdollisuuden käyttää kerronnassa "mahdottomia" keinoja ja asioita, joita ei oikeasti ole olemassa.

Tämän Caprica on tehnytkin ja käsitellyt jo muutamassa ensimmäisessä jaksossa jo hyvinkin moninaisia teemoja, kuten uskontoa, ihmisen identitettiä, tekoälyä, internettiä ja virtuaalitodellisuutta, huumausaineita, terrorismia, siirtolaisuutta sekä kuolemaa. Ehkä hieman yllättäen, mutta mielestäni kuitenkin aika viisaasti se EI ole käsitellyt sanallakaan politiikkaa ja on lähinnä vain viitannut väkivaltaan ja sotaan. Nämä kolme viimeksi mainittua ovat puolestaan hyvin suuressa roolissa Battlestar Galacticassa, mikä entisestään vain uurtaa kanjonia sarjojen välille.

Caprica on jo nyt osoittautunut erinomaiseksi scifisarjaksi, eikä minulla vielä ole syytä epäillä, etteikö loppukausikin jatkaisi samalla radalla. Sarja lienee jopa menestynyt sen verran hyvin, että toinenkin kausi tilattaneen. Kun tässä nyt on sitten kuulunut huhuja siitä, että Battlestar Galacticasta oltaisiin tekemässä toistakin spinoffia [3], voi taas rauhassa varautua pahimpaan, mutta kuitenkin ehkä hienoinen toivonpilke silmäkulmassa...

[1]
http://akas.imdb.com/title/tt0799862/
http://en.wikipedia.org/wiki/Caprica_%28TV_series%29
http://www.syfy.com/caprica/

[2]
http://akas.imdb.com/title/tt0407362/
http://en.wikipedia.org/wiki/Battlestar ... _series%29
http://www.syfy.com/battlestar/

[3] http://insidetv.aol.com/2010/03/16/syfy ... a-spinoff/
User avatar
Ephief
 
Posts: 762
Joined: Sat Jan 21, 2006 5:17 pm

Return to Elokuvat & TV

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron